Qui som i què fem?

Som el Pere i l’Alfred, dos joves del Vallès, tenim l’hort a Can Tinet, Llerona, vila inclosa dins les Franqueses del Vallès.

Ens agrada gaudir de la naturalesa i l’agricultura, i ho fem cultivant varietats antigues, treballant la terra amb respecte i sense aplicar-hi productes químics. Treballem 1,5 ha  de terra, en la qual ens regim pels criteris de l’agricultura ecològica.

Oferim productes d’horta, ecològics i de temporada en el format de  cistella,  a grups de consumidors o cooperatives de consum,  buscant així una relació de confiança entre el consumidor i nosaltres.

El model que volem aplicar és el de la cistella tancada, on hi posem productes de temporada i on la majoria dels productes són de varietats tradicionals i locals.També oferim el producte a granel a botigues i mercats locals.

En tot el procés de producció i comercialització dels nostres productes no hi ha cap aplicació de productes químics.

Objectius:

 • Produir i comercialitzar  productes ecològics de temporada (model cistella).
 • Contribuir a la divulgació i consum de varietats locals.
 • Contribuir a la salut dels consumidors, dels agricultors i del medi natural.
 • Dignificar i revalorar la vida de pagès.

On estem?

Estem a Llerona, nucli poblacional inclòs en les Franqueses del Vallès ( Vallès Oriental).

Encara que en els últims anys, degut a la proximitat amb Granollers i a la instal·lació d’un polígon,el pla de Llerona ha patit canvis en la economia de la zona, Llerona i les Franqueses sempre han estat pobles amb tradició agrícola.

Segons les darreres dades (any 1999), el municipi compta amb aproximadament 1.475 hectàrees conreades. Hi predomina el secà, on són majoritaris els cereals, sobretot l’ordi, i els farratges. Pel que fa al regadiu, els conreus majoritaris són les hortalisses i també una part de cereals. També existeixen explotacions d’oliveres i vinya. A la ramaderia tenen gran importància el bestiar porcí, boví i la cria de gallines i conills.

Nosaltres estem situats a Can Tinet que es troba a  Dalt Riba, a 30 metres per sobre del Pla de Llerona. Històricament va ésser una explotació agrària i ramadera dedicada als porcs i al cultiu de mongeta del Ganxet, patata i cereals.  Actualment bona part de les terres s’estan convertint en terres de conreu ecològic, on hi predomina l’horta, la mongeta del Ganxet i la mongeta Genoll de Crist.

La cistella ecològica

Per què?

Comercialitzem el nostre producte en format cistella perquè creiem que és la forma més digna pel petit pagès i la més econòmica pel consumidor.

D’altra banda, eliminem intermediaris i fem que el preu tant pel productor com pel consumidor sigui més just.  Així mateix, es crea una relació directa entre tots. Podeu conèixer el pagès i visitar el nostre hort, i nosaltres podem conèixer de primera mà les inquietuds i problemes que puguin sorgir amb la venta de les nostres verdures.

Com és la cistella?

És una  cistella ecològica tancada (producte de temporada) que oferim setmanalment. T’he  la portem en caixes, que hauràs de retornar en el moment de l’entrega o la setmana següent. N’hi ha de dos tipus:

 • Sencera: inclou 6-8 productes de temporada, entre 6 i 7 kg,  14 euros.
 • Mitja: inclou 5-7 productes de temporada, entre 3 i 4 Kg,  7 euros.

La cistella varia d’una setmana a l’altra, ja que entenem que hi ha gent que se li fa pesat menjar-se una col o un bròquil a la setmana. El pes de la cistella varia de l’estiu a l’ hivern. A l’ hivern les plantes van a un ritme més lent i tenim menys producció, en canvi a l’estiu és tot el contrari, i tenim molta més varietat de productes i molta més producció. No obstant, el preu de la cistella és el mateix durant tot l’any ja que les mancances de l’ hivern són compensades a l’estiu- tardor.

El cistellaire té l’opció de tenir una excepció, és a dir, si no agrada un producte es pot demanar que no s’ inclogui aquest producte en la cistella.

Com ho servim?

La cistella es pots venir a buscar al nostre hort o  bé la portem a un punt de distribució, acordant dia, lloc i hora concreta.  Portem les cistelles en caixes, les quals els  cistellaires han de retornar buides la setmana següent.

Si s’està interessat en crear un Grup de consum o una cooperativa al poble o barri al que pertanys, ens oferim a donar-vos un cop de mà, ja que abans de fer de productors hem estat involucrats en Grups de consum.

Compromisos

Compromís de La Verdolaga:

 • Des de La Verdolaga ens comprometrem a servir setmanalment les cistelles acordades amb una varietat superior als cinc productes, i en el cas que no puguem oferir una varietat de productes de producció pròpia s’adquiriren productes a d’altres productors ecològics propers.
 • A tenir l’hort obert al  cistellaire, sempre que es vulgui es pot visitar, o fins i tot, venir  a ajudar-nos i alhora aprendre l’ofici.
 • A fer un plenari, un o dos cops  l’any, depèn dels consumidors, on podrem intercanviar idees i inquietuds, i us podrem explicar com evoluciona el projecte de La Verdolaga.

Compromís dels cistellaires:

 • Després del mes de prova, si el  cistellaire està convençut i vol continuar rebent  cistelles, s’ha de comprometre a comprar la cistella un mínim de sis mesos, ja que ens planifiquem l’hort en funció del nombre de cistellaires.
 • A ser  puntuals en la recollida de la cistella i en els pagaments.
 • A retornar la cistella buida per la seva reutilització.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s